Gradovi
Kultura
Ostalo
Duhovni život
Crna kronika
Sitnozor
Vama nama
Mozgobris
Oglasi

Arhiva Marketing Impressum TV program Anketa
Pismo ZG
Info 040
Poljoprivreda
RTV ostalo
Sport
Životinje
Zadnja
Broj 2368 - SRIJEDA, 6.9.2000. OSTALO

ZAGONETAŠTVO

Sedmi turnir kvizovke "Mihovljan 2000"

Prvi ovogodišnji rujanski vikend (2./3.IX.) ostao je u analima hrvatskog zagonetaštva zapamćen po održavanju Sedmog turnira u kvizovki - jedinog i stalnog takve vrste u Hrvatskoj, koji se održava od godine 1993. (s izuzetkom 1998.), u organizaciji međimurskog zagonetačkog bračnog para Silve Jagar-Čotić i Ivana Čotića. Ispočetka u njihovom domu u Mihovljanu, a posljednje dvije-tri godine izvan tog prostora.

Kvizovka je zapravo zagonetačka vrsta novijeg datuma, u svijetu poznata pod engleskim nazivom "Scrabble", a koje se u međuvremenu udomaćila i u Hrvatskoj. Najsažetije rečeno, to je zagonetačka igra kombinatorike u sastavljanju riječi po pravilima za križaljke od prethodno nasumce izvučenih slova iz određenog spremišnika. Natječu se po dvojica (dvoje) takmaca i cilj joj je: Naizmjenično razmještanje raspoloživih slova na prigodnu "križaljkašku mrežu" i tako, da se za sebe izradi mogućnost stvaranja što duže riječi, a istočasno da se protivnika u tome onemogući. Naravno da ima tu još niz pravila i finesa, o čijim primjenama vodi brigu stručni sud, koji i boduje uspješnost pojedinih poteza, dok ovdje nisu od bitnije vrijednosti.

Na dosadašnjih sedam ovakvih turnira, okupljalo se obično desetak vrhunskih "kvizovkaša" iz cijele Hrvatske. Uz prigodne nagrade, koje organizatori obično osiguravaju od sponzora, pobjedniku pripada i prijelazni pokal koji su do sada osvajali: godine 1993. Snježana Jagar iz Čakovca, 1994. i 1995. Ivan Čotić iz Mihovljana, 1996. Alfred Ivankov, član "Feniksa" iz Rijeke, 1997. i 1999. Robert Šimanović iz Zagreba, te sada 2000. - Budimir Ćosović, također iz Zagreba.

Evo i mišljenja organizatora turnira, bračnog para Silve Jagar Čotić i Ivana Čotića:

- Do početka Domovinskog rata, turniri Kvizovke održavali su se češće u raznim hrvatskim zagonetačkim središtima, a tada je odjednom sve zamrlo. Pošto kod nas u Međimurju ratna djelovanja nisu bila tako nazočna, godine 1993. odlučili smo se suprug i ja s oživljavanjem takvog turnira pod nazivom "Mihovljan" i pridodanom mu tekućom godinom. Od tada je krenulo. Ispočetka s dosta organizacijskih i drugih poteškoća, a kasnije, zahvaljujući dobroj volji stalnih sponzora, sve lakše, sadržajno bogatije i postupno sa sve većim brojem sudionika...

Ovogodišnji pak pobjednik turnira "Mihovljan 2000" - Budimir Ćosović iz Zagreba rekao nam je:

- Ljetos sam došao već treći put na ovaj renomirani i hvale vrijedan turnir Kvizovke. Svaka čast njegovim organizatorima, kako za njegovu provedbu, tako i odabir mjesta održavanja. Sa mnom je bila i supruga Dragana Milić, koja se plasirala na šesto mjesto, a meni se - eto - posrećilo postati slavodobitnikom, u vrlo jakoj konkurenciji "kvizovkaša" iz Čakovca, Zaboka, Zagreba, Rijeke i Splita. Naravno da me taj uspjeh obvezuje da se i sljedeće godine odazovem na turnir!

Posljednja dva turnira Kvizovke održana su u prostorijama Seoskog turizma Goričanec u Svetom Martinu na Muri, na opće izraženo zadovoljstvo domaćina, organizatora i - ovaj put - petnaestak sudionika.

Tekst: Franjo Marciuš

Snimio: Dubravko Lesar

1 Organizatori turnira Kvizovke bračni par Silva Jagar-Čotić i Ivan Čotić2 Prizor iz dvorane za natjecanje
 Početak stranice